NEPTUN har hjulpet LNH Water ind på det tyske marked
Denne artikel er skrevet af CLEANTECH WATCH og kan læses her
NEPTUN har hjulpet LNH Water ind på det tyske marked
Med EU-midler i ryggen har et interregionalt samarbejde på tværs af den dansk-tyske grænse givet den første vind i eksportsejlene i firemands-virksomheden LNH Water.
I bestræbelserne på blandt andet at udvikle løsninger til afbødning af voldsom nedbør slog en række aktører på hver sin side af den dansk-tyske grænse tilbage i 2020 sig sammen i et samarbejde, der blandt andet blev spået at kunne give et rygstød til små og mellemstore virksomheder på begge sider af grænsen.
En af de deltagende virksomheder er rådgivningsvirksomhed LNH Water fra Tikøb, Danmark, som er specialiseret i løsninger inden for klimatilpasning af afløbssystemer.
Her er man blandt andet lykkedes med at hive en tysk kunde ind i butikken, og medejer Nanna Høegh Ravn forventer, at samarbejdet kommer til at kunne skæppe godt i kassen i den lille virksomhed med fire ansatte.
”Vi har fået meget mere ud af det, end vi havde forventet. Vi tænkte oprindeligt bare, at vi kunne lære noget om det tyske marked, da vi har nogle metoder, der måske kan overføres til andre markeder end det danske,” siger Nanna Høegh Ravn.
LNH Water blev i sin tid kontaktet af CLEAN, da man manglende en hydraulikspecialist til at deltage i projektet sammen med en anden rådgiver fra Region Syddanmark.
I det konkrete innovationsprojekt, der går under navnet Early Warning System, har LNH Water haft til opgave at udvikle en prototype på en model, der på baggrund af radardata kan simulere regnvandets vej fra oplandet ind til det centrale Flensborg, samt hvordan vandet påvirker kloaksystemet i byen.
Projektet er nu lykkedes, så man står med en model, der ifølge Nanna Høegh Ravn kan simulere detaljeret på vandafstrømningerne ind til Flensborg.
”På den måde håber man bedre at kunne afbøde oversvømmelser i fremtiden,” siger Nanna Høegh Ravn.
Forventer flere kunder
Nanna Høegh Ravn har endnu ikke tal på, hvor meget LNH Water forventer at tjene samlet på deltagelsen i projektet, men vurderer, at man med salget har fået dækket de investerede arbejdstimer.
”Så alt, hvad der kommer ind herfra, er med til at give os noget fortjeneste,” siger hun og påpeger, at man LNH Water forventer flere kunder gennem netværket i projektet.
Blandt andet håber man qua sit kendskab til afløbsmodellen at få lejlighed til at bistå og rådgive andre forsyninger og kommuner med at sætte modellen op, fortæller hun.
Derudover åbner der sig en mulighed for, at LNH Water kan sælge sin egne software-løsning til Tyskland, der generelt er et lukrativt marked for danske specialister inden for vandløsninger, fortæller hun.
”Tyskland er lidt efter Danmark, når det kommer til klimatilpasning og oversvømmelseskortlægninger, og de kan få rigtig meget gavn af de erfaringer, vi har med at konvertere data til noget brugbart for forsyningerne,” siger Nanna Høegh Ravn.