Faldende grundvandsstand

Udfordring:

Faldende grundvandsstand er blevet observeret, specielt i det centrale Tyskand pga. hyppigere perioder med tørke og som resultat af klimaforandringerne. Denne tendens ses nu også i nogle dele af Nordtyskland. Indtil videre har det ikke været et problem i det vandrige Nordtyskland med rigelige mængder drikkevand, men nu begynder vandværkerne at observere faldende grundvandsstand. Er klimaforandringer så den eneste årsag til faldende grundvandsstand, eller er der andre faktorer?

Løsninger:

Norderstedt Vandværk er gået sammen med tyske HGSim, danske Mattle og Kiel Universitet for at finde løsninger på udfordringen. Sammen undersøger de grunden til faldende grundvandsstand, og hvordan den kan stabiliseres. De vil sammen skabe en klimamodel, der kan vise faktorerne gennem 2D og 3D modellering med data fra Deutscher Wetterdienst.

Resultater:

De første resultater viser, at grundvandsdannelsen i området, der er blevet undersøgt har været mere eller mindre den samme i de foregående årtier. Modellens beregninger viser samtidig, at selv i de tørre år ikke var nogen reduktion af grundvandsstanden, da der stadig var nok grundvandsdannelse i vintermånederne.

Selvom de første resultater ikke viser et større udsving, kan andre faktorer spille ind, hvilket vil blive tjekket og testet.

Forløb:

Samarbejdet forløb fra d. 1/1-2021 til d. 31/10-2022.

Partner i samarbejdet:

NEPTUN's logo - white

Vil du vide mere om samarbejdet?
Kontakt Agnes Sachse herunder

Download en infograf omkring samarbejdet her

Download en faktaark omkring samarbejdet her

da_DKDansk