Faldende grundvandsstand

Udfordring:

Faldende grundvandstand er blevet observeret, specielt i det centrale Tyskand pga. hyppigere perioder med tørke og som resultat af klimaforandringerne. Denne tendens ses nu også i nogle dele af Nordtyskland. Indtil videre har det ikke været et problem i det vandrige Nordtyskland med rigelig mængder drikkevand, men nu begynder vandværkerne at observere faldende grundvand. Er klimaforandringer så den eneste årsag til faldende grundvandsstand, eller er der andre faktorer?

Løsninger:

Norderstedt Vandværk er gået sammen med tyske HGSim, danske Mattle og Kiel Universitet for at finde løsninger på udfordringen. Sammen undersøger de grunden til faldende vandstand, og hvordan det kan stabiliseres. De vil sammen skabe en klimamodel, der kan være vise faktorerne gennem 2D og 3D modellering med data fra Deutscher Wetterdienst.

Resultater:

De første resultater viser, at grundvands genopfyldningen i området, der er blevet undersøgt har været mere eller mindre det samme i de foregående årtier. Modellens beregninger viser samtidig at selv i de tørre år var der ikke reduktion af grundvandet fordi der var stadig nok genopfyldning i vintermånederne.

Selvom de første resultater ikke viser et større udsving, kan andre faktorer spille ind, hvilket vil blive tjekket og testet.

Forløb:

Samarbejdet forløber fra d. 1/1-2021 til d. 31/10-2022.

Partner i samarbejdet:

Vil du vide mere om samarbejdet?

Kontakt Per Freytag herunder

da_DKDansk